Dubbelmoral och Burn unit

Kan ju börja med att säga att det inte blev någon stämpel i passet från migrationsverket. Vi försökte verkligen på alla sätt men fick bara svaret att vi måste åka ut ur landet där skaffa nytt visum. I stort sett alla våra kontakter här nere blev engagerade på något sätt och försökte hjälpa oss, men det var tyvärr lönlöst. Så nästa vecka blir en heldag i en buss mot Kenya. Vi har varit superupprörda över detta, men är väl bara att bita ihop och tänka att det bli fint att se lite mer av landet. Det ska nämligen ta ca fem timmar, enkel resa.

Istället för att vara på C7 där patienter dör som flugor kunde vi idag följa med Milton i vår klass till Burn Unit. En önskan från oss att få se hur de jobbar där. Och åh, det var många starka intryck. De flesta patienter var barn, med tredje gradens brännskada över stora delar av kroppen.

Vi har sett det förr, att allt låter så bra i teorin men att det inte alls följs i praktiken. Kontrasterna i det vi lär oss i skolan om hygien, bemötande och behandling av patienten och hur det sedan görs på avdelningarna. På Burn Unit hängde det fullt av instruktioner och check-listor om hur behandlingen ska gå till, men att det redan på andra sidan korridoren inte alls följdes. Det stod att patienten har rätt till vård på avskiljd plats, att de ska få information om behandling och att föräldrarna kan vara delaktiga. Det vi fick se var att två-tre barn trängdes inne på samma rum där deras brännskador lades om samtidigt. De skrek, de var rädda och deras föräldrar var inte med hos dem. Vi frågde varför inte föräldrarna var med sina barn inne på rummet, men det fick vi inget vidare svar på. De berättade också att barnen får smärtlindring innan, men det var vi också osäkra på hur väl det stämde. Det gjorde ont i mig också, när jag såg hur illa såren var och hur barnen skrek och grät. En sköterska som stod vid sidan om dem och sa "Pole" till dem, som betyder typ "såja, lugn". Men det var det enda.

Det är så mycket som kan göras bättre. Brännskador på det här viset förekommer inte hemma. Barnen får skadorna genom att de leker med tändstickor, med lättantändliga saker eller med saker som kan vara strömförande. Det är tyvärr inte förvånade att olyckor händer, vi ser alltid barn som är ute och leker utan föräldrar, barn som är alldeles för små för att vara ensamma.

En liten kille idag hade en stor brännskada på armen som han fått efter att han lekt med tändstickor. En annan hade redan fått amputera ena armen för att den inte skulle kunna återfå sin funktion. En liten tjej hade fått en skada över hela kroppen för att hon fått tag i en kabel som hängt ned från en elledning Vi träffade en kille i 20-års åldern som legat inne på den här avdelningen i nio månader och fått sina sår omlagda. Han hade den allvarligaste gradens brännskador på båda benen, orsakat av att hans kläder börjat brinna när han fightades med sin bror. Det var nästan läkt nu, men vi fick se bilder på hur det såg ut när han kom. Då hade jag inte gissat att det var samma person.

Umenawa? Haru tvättat händerna? Nä, förmodligen inte eftersom det finns ca 2 handtvålar på hela sjukhuset. Tanken är ju god men tappar liksom innebörd när ingen kan göra det.
 
Vid omläggningar ska steril metod användas. De tog material från sterila förpackningar och lade sen på den här vagnen med tygstycken som vid första anblick ser allt annat än sterila ut?

Vi hade hört att de ibland lägger om brännskador med bananblad. När vi frågade efter det gick en sköterska och hämtade de här och visade för oss. Ja. Tydligen ska det iallafall blöda mindre från såren när man lägger på dessa. 
Ett rum längre ner i korridoren. Utnötta skumgummimadrasser är det som erbjuds.

Milton som var med oss och visade idag tog också med oss till Onkologen som ligger i en annan byggnad. På vägen dit passerade vi den här lille bussen, tydligen skjutsar de personal i den på morgonen. Som skolbuss, fast inte.
 
Vid lunch tyckte vi att det fick räcka för idag, så vi gick och köpte mat och sen gick vi hem i värmen.
Äntligen hade mitt paket kommit! 8 november lade mamma den på låden, så nästan en hel månad tog det innan den hittade hit.
Nu kommer de sista veckorna här bli lite lättare att ta sig igenom.
 
Allmänt | |
Upp