En dag på operation

Vår praktik här är väldigt oklar. Vi har ju ett slags schema att gå efter, men det är ändå ingen på avdelningen som vet att vi kommer eller vad vi ska göra där. Så det är tyvärr ganska omotiverande. Vi börjar också känna av att det liksom börjar ta på det, inte så många dagar kvar. Därför tänker vi att vi vill passa på att se så mycket på så många avdelningar som möjligt. En av tjejerna vi bor med, Nina, är läkarstudent och gör delar av sin praktik på operationsavdelningen och hon frågade ifall inte vi ville följa med henne en dag. Jovars, såklart!
 
Rätt in på operation - glöm allt om sterila områden, slussrum och skyddsbarriärer. De bästa skydden som fanns mot mikroorganismer var röda markeringar på golvet och en vakt innanför dörren. Toppen.

Jag var med på operation en dag hemma förra hösten, och det var nog bra. För nu kände jag att jag hade lite referenser på hur det kan och bör se ut. Och det var ju allt annorlunda mot här.

Här var det på riktigt 4 dörrar in till operationsrummet där patienten låg, det var öppet rätt ut, det blev tvärdrag och folk kom och gick hela tiden. Vill inte ens tänka på all skit som far runt i luften och har fri tillgång in till patientens öppna sår. Vid en operation var vi säkert 20 personer i rummet, det var stissigt, telefoner ringde, någon tryckte upp mobilen till kirurgen när han stod där med brännmaskinen i högsta hugg och höll på i operationssåret. Scrub Nurse som ska hållas steril och handräcka kirurgen kompresser och verktyg blev svimfärdig och han fick gå ut. Då fick någon annan rycka in utan att vara det minsta steril.
 
Patienten då. Den första operationen vi såg var en ganska ung man som hade ett skott i benet under knät. Han hade blivit skjuten av en vakt när han försökte fly från fängelset. Japp. Kulan satt kvar i benet och hade gjort det i flera veckor, men nu opererades den bort och det var ganska mycket vävnad som var skadad runtom. Operationen höll på ett tag, så vi hann inte se klart. Samma dag var det en kvinna som skulle operera bort en gigantisk bröstumör, vi fick se blindtarmsoperation och en femurfraktur.

 
Observationsteamet för dagen. Jag, tilda och Nina.
Allmänt | |
Upp