Sista praktikveckan och nyfödda bebisar

Sista praktikveckan är över hörrni! Skolan är klar! Va!
Den här veckan har bara sprungit iväg och vi har fått se massor som vi inte gjort de tidigare veckorna. Bland annat fick vi vara med när 4 nya liv kom till världen. Det var helt fantastiskt och jag blev alldeles rörd. Så fint att få vara med om.
I måndags var vi på avdelningen för post-surgery för både kvinnor och barn och fick se en del nasty grejer. Många barn som var födda med hydrocefalus, så kallad vattenskalle. Huvudet blir onormalt stort och bara fortsätter att växa. I Sverige har vi inte de problemen för att det upptäcks i tid och kan då botas. Här har barnen betydligt sämre diagnos och många av dem beräkas inte ens nå fem års ålder. Det känns hopplöst. Vi träffade ett litet barn idag som hade just den diagnosen och som hade hittats på gatan, för att hans föräldrar hade övergivit honom. Läkarna visste inte hur det skulle gå för honom.
På den avdelningen fick vi också se en del otäcka sår. Bland annat en sextonårig tjej som, vi förstod aldrig riktigt orsaken till det, men hela hennes hud över från axel till axel var liksom borta. Mer än halva överkroppen utan hud. Det blödde inte, men alla hudlagren var borta. Fick hålla mig från att inte stå och bara gapa, för det såg ut som en anatomidocka med endast muskler och senor. Det gjorde så ont att se när de la om det, de ska alltid vara så hårdhänta. Och vilken omläggning sen. Kompresser och sen någon form av silvertejp direkt på den trasiga huden. Samma procedur varje dag. 
 
När vi var med på förlossningen fick vi också se ett kejsarsnitt. Har varit lite rädd för att se det förut, men det var helt okej. Både bebisen och mamman mådde bra, så då blev det ännu bättre. Här får kejsarsnittbebisarna ligga på rad och vänta på att mamma blir ihopsydd och kan komma och mata dem. Så himla gulliga. 
 
En mamma födde två tvillingtjejer, barnmorskan sa att vi skulle döpa dem till Julia och Tilda. Här står syster Philip och tittar ner på sin lille son, som också ska heta Philip.
 
 
Kolla dethär lilla knytet! Aldrig hållt i en så nyfödd bebis förut, här ca 4 minuter gammal. Vi fick vara med och se när den föddes och sen fick vi väga dem innan vi räckte över dem till sina stolta mammor. 
 
Under tiden vi var där så föddes det flera barn, men inte fler än en åt gången. Det var bara en barnmorska som skötte hela förloppet också, utöver mamman själv. Det fanns ju fler personal där, men hon gjorde ändå allt själv. Gullig var hon också. Och plötsligt kändes inte barnmorska så långt bort ändå, det kanske får bli det för min del? 
 
Så himla roligt att vi kunde vara med en dag här, det var inte så självklart först. Vi behövde "tillstånd" av skolan först. En kråka och den heliga stämpeln av rekorn bara, men sen var det grönt ljus. Spännande dag! 10 av 10. Stort plus för att vi endast såg förlossningar där allt gick som det skulle och alla småttingar mådde bra. 
Allmänt | |
Upp